Historik

Nääs gårdsbryggeri började som ett projekt för familjen Emanuelsson då man sökte en form för att utveckla familjegården. Många idéer ventilerades så som restaurang, konstgalleri, husvagnslager, gårdsbutik mm. Den idé som bet sig fast och som nu är realiserad är gårdsbryggeriet och pub med visningslokal för ölprovning.

Bryggeriet startade år 2013, men redan på 1800-talet fanns det på gården 500 humlestänger.

Brygghuset från 1823

På gården finns även en fullt fungerande torkanläggning för malt i det så kallade brygghuset. Ett brygghus var en byggnad avsedd för ölbryggning som var relativt vanlig på större gårdar i Sverige runt 1800-talet. I brygghuset kunde man sköta hela bryggprocessen från grunden, både mälta kornet och torka malten såväl som brygga ölen. Samma byggnad kunde även användas som tvätteri eller för att torka kött och fisk.

Brygghuset på Nääs är idag unikt bevarad i sitt ursprungliga skick med varsamma renovationer.

Än så länge köper vi in vår malt, men visst är tanken lockande att en dag börja mälta själva, på samma sätt som gjordes på gården för två hundra år sedan.

Mat och dryck

Sedan tidigare drivs på gården även företaget Nääs kött & vilt som erbjuder närproducerat vilt-och nötkött av finaste kvalité.

naas_vy_700px